DISTRIBUIȚI
stefan crivat 696x392

Comisarul șef de poliție (r) Ștefan Crivăț, fostul șef al Serviciului Rutier din cadrul Poliției Prahova se poate lăuda cu o vechime în poliție de 35 de ani. Crivăț și-a depus dosarul de pensionare la începutul lunii martie, iar săptămâna aceasta a ieșit la pensie, pe locul său fiind împuternicit Adrian Iacob, ofițer în cadrul aceluiași serviciu.

Reporterii ziarului Incomod au stat de vorbă cu Ștefan Crivăț, formulând un interviu amplu din care puteți afla mai multe lucruri despre fostul șef al Poliției Rutiere, despre Serviciul Rutier Prahova, despre noile radare TruCAM (radarele pistol) cât și despre modul în care ar trebui să se comporte un polițist atunci când vă oprește pentru un control în trafic.

Reporter: Ce etape profesionale aţi parcurs până să ajungeţi șeful Serviciului Rutier Prahova?

Ștefan Crivăț: Am urmat cursurile Școlii de Poliție Slatina, promoția 1982, după care am fost repartizat la I.J.P. Prahova ca adjunct șef Post Poliție Gura Vadului. Am fost promovat pe funcția de șef de post, apoi sectorist la Poliția orașului Mizil ca, în 1994 să fiu promovat în corpul ofițerilor după susținerea unui examen. Am desfășurat activități pe linia de cercetare penală iar din anul 2012 am fost promovat pe funcția de șef Birou Poliție Rutieră la Poliția Municipiului Ploiești și din 2009 șef al Serviciului Rutier din cadrul I.J.P. Prahova, funcție la care te poți gândi numai după ce dobândești cunoștințe și experiență profesională.

Reporter: Ce v-a șocat cel mai mult și ce v-a surprins plăcut atunci când ați ajuns în Poliția Rutieră?

Ștefan Crivăț: Cele mai neplăcute momente au fost cele la care, prin natura serviciului, am participat la cercetarea unor accidente rutiere cu consecințe devastatoare, în care au decedat persoane și am participat la necropsii efectuate la SML Ploiești.

Plăcut am fost surprins întotdeauna când mi s-au recunoscut meritele ca urmare a eforturilor depuse pentru rezolvarea unor probleme și impasuri, greu de ieșit din ele, și ma refer aici chiar și la cazurile de catastrofe cu implicația factorilor umani.

Reporter: Cum a fost anul 2015 pentru Serviciul Rutier Prahova?

Ștefan Crivăț: Și în anul 2015, ca urmare a activităților desfășurate de întregul efectiv al poliției rutiere din județ, indicatorul principal stabilit la nivel național pentru realizarea obiectivului general propus s-a menținut în parametrii estimați, continuând să scadă numărul persoanelor decedate în accidente rutiere cu peste 36%. Rezultatele ni le însușim în totalitate întrucât eforturile au fost susținute și prin măsuri de cooperare permanentă, sistematică și eficiență cu alte structuri și instituții ale statului cu atribuțiuni în domeniul siguranței rutiere.

Reporter: Prahova este un județ complex, cu o rețea de drumuri foarte densă! Cât de dificil este de ținut sub control din perspectiva Poliției Rutiere?

Ștefan Crivăț: Fluența traficului rutier se realizează cu eforturi susținute. Și când spun eforturi susținute mă refer la lucrătorii de poliție rutieră și nu numai care, de cele mai multe ori, uită să-și mai planifice activitățile comune cu familia în zilele de weekend, sărbători legale și în cele două sezoane, fiind prezenți în punctele unde, din cauza rețelei de drumuri, nemodernizată în totalitate, ce nu poate prelua volumul de vehicule existent în prezent, precum și lipsei de amenajări specifice pietonilor/bicicliștilor, execută activități de dirijare.

Așteptăm în continuare ca informările trimise de noi cu privire la soluțiile identificate pentru creșterea nivelului de siguranță și fluență, ce ar trebui implementate de către instituțiile cu atribuții în domeniul siguranței rutiere, să fie analizate și puse în practică.

Pe fondul producerii unor accidente grave de circulație, s-a constatat desfășurarea unei susținute campanii mass-media ca exponent al opiniei publice și al participanților la traficul rutier special, campanie ce constă în reacții negative ce aduc atingerea imaginii tuturor instituțiilor publice cu atribuții în domeniul circulației rutiere, prin întârzierea adoptării unor soluții care să ducă la creșterea siguranței rutiere.

Reporter: Câte accidente grave se produc lunar în Prahova?

Ștefan Crivăț: O medie pe lună a accidentelor grave produse pe parcursul anului 2015 ar fi de 32. Sunt luni ce înregistrează 21-23 de accidente rutiere grave în special la începutul anului, ca ele să crească în sezonul estival și perioada sezonului rece la 36-43.

Reporter: Care sunt cauzele principale ce duc la producerea acestora și cum pot fi ele prevenite?

Ștefan Crivăț: Cauzele principale ce determină producerea accidentelor rutiere cu consecințe grave se mențin în ierarhie în ultimii doi ani, ele fiind: traversarea neregulamentară/abateri pietoni, viteza neadaptată, abateri bicicliști.

Măsuri de prevenire sunt și ele se aplică cu prioritate, dar perioadele de tranziție acționează și asupra comportamentului participanților la traficul rutier. În toate acțiunile poliției se urmărește ridicarea nivelului de disciplină în trafic prin educarea conducătorilor auto ce au o percepție eronată asupra comportamentelor cu risc în trafic.

Personal cred că o mare parte a conducătorilor auto nu recunosc întotdeauna relația dintre regulile de circulație și securitatea traficului rutier, fiind dispuși să încalce regulile dacă apreciază că acest lucru nu le periclitează siguranța la acel moment.

Puteți citi interviul integral pe ziarul Incomod.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here