DISTRIBUIȚI
diicot.c01t3947ad

Astăzi, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate Porturi Maritime şi procurorii D.I.I.C.O.T. din Constanţa au efectuat 40 de percheziţii pentru destructurarea unei grupări infracţionale organizate, care ar fi cauzat statului un prejudiciu de peste 4.500.000 de lei, prin evaziune fiscală şi spălarea banilor.

La data de 19 mai a.c., poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Porturi Maritime, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. – S.T. Constanţa, au efectuat 40 de percheziţii la persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălarea banilor.

Activităţile s-au desfăşurat la locuinţele unor persoane fizice şi la sediile unor firme din municipiul Bucureşti şi din judeţele Constanţa, Brăila, Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu,  precum şi la sediul unei instituţii din Constanţa.

Din cercetări a reieşit că, în perioada 2010 – 2011, membrii grupării ar fi creat mecanisme financiare frauduloase care să dea aparenţă reală şi legală provenienţei ilicite a unor mărfuri facturate.

Astfel, cei în cauză ar fi înregistrat în evidenţele contabile ale unei societăţi beneficiare achiziţii fictive de cereale. Tranzacţiile ar fi fost efectuate prin  societăţi interpuse, de tip „conductă” şi de tip „fantomă”.

Contravaloarea facturilor ar fi fost achitată în avans, banii fiind transferaţi din contul bancar al societaţii beneficiare în conturile firmelor „fantomă”, prin intermediul firmelor de tip „conductă”.  În ziua în care se efectua transferul bancar, se efectua şi retragerea în numerar a banilor, în baza unor borderouri fictive.

Valoarea prejudiciului cauzat bugetului de stat prin majorarea cheltuielilor deductibile şi diminuarea impozitului pe profit a fost estimat la aproximativ 4.515.000 de lei.

La acțiuni au participat și polițiști din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Constanţa, Bucureşti şi Brăila.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here