DISTRIBUIȚI

Ravagii în ţară, după a doua zi de furtuni violente. În mai multe judeţe, zeci de case şi curţi au fost inundate, iar pompierii au intervenit pentru a-i ajuta pe oameni să scoată apa. În marile oraşe, canalizările nu au mai făcut față iar apa a năvălit pe străzi.

Un număr de 150 de persoane din oraşul Băbeni (judetul Vâlcea) au fost evacuate în noaptea de luni spre marţi de pompieri, gospodăriile lor fiind ameninţate de cedarea digului unui canal colector de pe pârâul Stăncălău.

În zonă au fost prezenţi 11 poliţişti şi 40 de pompieri cu cinci autospeciale, două bărci cu motor şi trei motopompe. De asemenea, la Băbeni au ajuns şi 15 de militari din cadrul Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici”. Autorităţile au luat decizia evacuării gospodăriilor aflate în pericol.

Purtătorul de cuvânt al ISU Vâlcea a precizat că pompierii ISU Vâlcea au intervenit şi în localităţile: Şirineasa, pentru evacuarea apei dintr-o locuinţă; Frănceşti, sat Genuneni, pentru evacuarea apei din curţile şi beciurile a trei familii; Costești , sat Bistriţa, pentru evacuarea apei din curtea unei locuinţe; Stroeşti, sat Pojogi, pentru evacuarea apei din curţile a două familii; Bărbăteşti, sat Negruleşti, pentru evacuarea apei dintr-o locuinţă; Berbeşti, pentru evacuarea apei din subsolul unei case; Sineşti, pentru evacuarea apei din subsolul a trei case unde adâncimea apei atingea între 50 cm şi 150 centimetri; Livezi, pentru evacuarea apei din şase gospodării; Zătreni, pentru evacuarea apei din trei gospodării; Ghioroiu, pentru evacuarea apei din 16 gospodării.
O intervenţie aparte a pompierilor a fost în comuna Alunu, unde o persoană a rămas izolată pe o insulă formată în mijlocul torenţilor, pe pârâul Roşia. Pompierii au folosit corzi de salvare pentru a aduce la mal această persoană.

Şi în Gorj, un sat întreg este izolat după ce drumul de legătură s-a rupt din cauza aluviunilor.

Pompierii au fost chemati sa scoată apa din mai multe gospodării din Baia de Fier, Novaci sau Logrești, iar la Alimpești o bătrână a fost evacuată din cauza puhoaielor după ce un pârâu s-a umflat și a rupt malurile pe langa casa femeii. La Roșia de Amaradia în cătunul Stejaru peste 20 de familii sunt izolate după ce ploile au distrus un drum pietruit.

Ploile torențiale parcă au inghițit luni seară străzile din Craiova. Și un pasaj rutier a fost inundat în câteva minute. Mașinile au fost acoperite de apa pana la jumătate, iar șoferii au făcut cale intoarsă printre suvoaie. Și de data asta apele s-au revărsat în case și în curți, spre disperarea localnicilor.

Probleme mari şi în Sibiu şi Cluj-Mapoca. Străzile s-au transformat în lacuri în această dimineaţă, chiar când mii de şoferi se aflau în trafic.

La Timişoara, nici măcar camioanele nu au mai putut înainta printr-un pasaj inundat. La câţiva kilometri de oraş apa a năvălit în curţile oamenilor.

La Comăneşti, judeţul Bacău, o bucată de munte a luat-o la vale. 12 familii au fost deja evacuate.

Într-o comună din Buzău, aproape toate drumurile de acces au fost distruse, iar sute de oameni sunt practic izolaţi.

Iar în localitatea Licurici, în Gorj, un drum judeţean a fost închis din cauza viiturilor. În mai multe zone, apa a ajuns la un metru şi a inundat zeci de gospodării.

În urma furtunilor, peste 700 de pompieri au actionat la nivelul întregii tări ca să tină situația sub control după cantitățile mari de apă care s-au revărsat.

Sursa:rtv.net

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here