DISTRIBUIȚI
udrea inalta curte

DNA cere aviz de începere a urmăririi penale și arestarea preventivă a Elenei Udrea, pentru alte trei infractiuni de luare de mită, informează un comunicat al Parchetului. Infracțiunile sunt prevăzute în contracte pe care Ministerul Dezvoltării le-a încheiat cu 3 firme. Elena Udrea va fi adusă la 12.00, la DNA, pentru audieri. 

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării:

1. Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de deputatul UDREA ELENA GABRIELA, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită, în perioada în care avea calitatea de ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT).

2. Ministrului Justiției, pentru a cere președintelui Camerei Deputaților încuviințarea arestării preventive a deputatului UDREA ELENA GABRIELA, pentru săvârşirea infracţiunilor sus menţionate, se arată în comunicatul menționat. 

În document se precizează că după acuzațiile pentru care a fost arestată Elena Udrea, s-a conturat săvârșirea de noi fapte, care nu erau cunoscute la momentul în care a fost sesizată inițial Camera Deputaților:

”Prezenta cerere este formulată în cauza în care se efectuează acte de urmărire penală în legătură cu atribuirea și folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în perioada 2010 – 2012. Amintim că, în cauza respectivă, Camera Deputaţilor a încuviinţat urmărirea penală şi arestarea preventivă pentru infracţiunile de abuz în serviciu; tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene; folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite; luare de mită.

Ulterior, au apărut noi elemente ce au conturat suspiciunea săvârșirii unor alte fapte, care nu erau cunoscute la momentul sesizării Camerei Deputaţilor. Unele dintre aceste fapte intră în conţinutul infracţiunii de luare de mită pentru care a fost obţinut avizul Camerei Deputaţilor şi completează latura obiectivă a acesteia, iar celelalte fapte întrunesc elementele constitutive a două noi infracţiuni de luare de mită”,  se arată în comunicatul Parchetului. 

 Iată care sunt cele trei acuzații de luare de mită: 

 a) Infracţiunea de luare de mită în legătură cu finanţarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. cu UAT Cavnic şi UAT Borsec

În cursul anului 2010, Udrea Elena Gabriela a primit în mod indirect, pentru sine şi pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentanţii S.C. Termogaz Company S.A., pentru a aproba finanţarea la timp a contractelor de lucrări încheiate de această societate cu mai multe unităţi administrativ teritoriale în cadrul programului „Schi pentru România”. La 24.08.2010 şi 20.12.2010, S.C. Termogaz Company S.A. a transferat suma totală de 695.367,06 lei în patrimoniul inculpatului Lungu Ştefan, consilierul personal al ministrului, prin intermediul mai multor contracte fictive de achiziţie, prin care o societate controlată de intermediar a fost interpusă în raporturile dintre Termogaz Company şi furnizorii obişnuiţi ai acesteia. Suma menţionată reprezintă 10% din valoarea plăţilor efectuate de minister către UAT Cavnic şi UAT Borsec în contul lucrărilor efectuate de S.C. Termogaz Company S.A.

b) Infracţiunea de luare de mită în legătură cu plăţile efectuate de Compania Naţională de Investiţii către S.C. Consmin S.A.

În perioada 2010 – 2011, Udrea Elena Gabriela, împreună cu Topoliceanu Ana-Maria, directorul Companiei Naţionale de Investiţii (suspect în prezenta cauză), au primit o sumă de aproximativ 300.000 lei de la administratorul S.C. Consmin S.A. pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menţionată în baza contractelor încheiate cu Compania Naţională de Investiţii.

c) Infracţiunea de luare de mită în legătură cu finanţarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. şi S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. cu UAT Lupeni şi UAT Petroşani.

În cursul anului 2011, Udrea Elena Gabriela a cerut şi a primit de la inculpatul Gardean Adrian, pentru sine şi pentru altul, foloase materiale în valoare de 10% din plăţile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. şi S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanţiei că finanţările vor fi aprobate la timp. Astfel, la data de 7 februarie 2011, Udrea Elena Gabriela i-a cerut lui Gardean Adrian ca din sumele primite de la minister să facă mai multe „sponsorizări”, transmiţându-i că trebuie să discute detaliile cu Nastasia Gheorghe, secretarul general al ministerului. Ulterior, Udrea Elena Gabriela i-a cerut lui Nastasia Gheorghe să îi comunice lui Gardean Adrian că suma solicitată este în cuantum de 10% din valoarea plăţilor efectuate şi care urmau să fie efectuate în cursul anului 2011.

sursa: realitatea.net

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here