DISTRIBUIȚI
csm

Preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta şi europarlamentarul Monica Macovei au afectat indepenţa justiţiei prin declaraţiile făcute. Aceasta este decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), luată în şedinţa de joi, 11 decembrie, potrivit unor surse citate de B1 TV.

Iniţial, pe 9 decembrie, doar Ponta şi Macovei au primit o asemenea decizie din partea Inspecţiei Judiciare.

Cazul Băsescu
Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare, după ce, în 13 octombrie, Traian Băsescu a declarat la Realitatea TV, răspunzând unei întrebări, că în dosarul Microsoft vor mai apărea surprize, inclusiv persoane. Şeful statului a negat că în dosarul Microsoft s-au primit dosare de la FBI. „Cea mai complexă informaţie am avut-o în 2009 legată de posibilă fraudare şi acea informaţie într-o manieră mult mai în detaliu a fost transmisă DNA şi de acolo a început uşor, uşor”, a afirmat preşedintele Traian Băsescu, precizând că informarea a venit de la serviciile româneşti. Întrebat dacă vor mai fi surprize în acest dosar, Băsescu a spus: „Da, vor mai fi”.

Totodată, fiind chestionat dacă EADS este un dosar mai extins decât Microsoft, preşedintele a declarat că nu vrea să vorbească despre un dosar aflat în investigaţie, dar a confirmat că este: „Am luat date din urmă pentru că am avut tot dosarul Microsoft acum şi am constatat că 9 firme şi persoane private, deci vorbesc dintre cei care au purtat comisioanele, sunt şi destul de comuni în informările pe care le-am avut despre Microsoft. Am găsit în Microsoft oameni pe care i-am regăsit şi în informări negative făcute pe EADS, făcute de structurile de securitate, nu ne ascundem acum”.

Cazul Ponta
Victor Ponta a afectat independenţa Justiţiei prin declaraţiile conform cărora Klaus Iohannis va fi şi trebuie declarat incompatibil de către instanţa.

„Rezultatul este ştiut de toată lumea, domnul Iohannis va fi declarat incompatibil pentru că, până acum, această este practică unitară a Înaltei Curţi. În toate cazurile anterioare au spus la fel. Dacă ar fi judecat acum, Iohannis se putea victimiza, apărea o tulburare în opinia publică. Aşa domnul Iohannis va pierde pe 16 noiembrie alegerile, va fi primar, şi că primar bănuiesc că nu va mai există nicun fel de presiune asupra ICCJ”, declara Victor Ponta în campania electorală. 

Cazul Macovei
Monica Macovei a adus atingere independenţei sistemului prin faptul că a acreditat ideea că procurorul general al României ar fi exercitat presiuni asupra procurorilor care instrumentau dosarul cunoscut sub numele de „Lukoil”.

„Trebuie să se cerceteze ceea ce se scrie în presă că Victor Ponta a primit apartamente luxoase de la Lukoil sau prin interpuşi sau alte bunuri. Familia Niţu lucrează împotriva justiţiei, lucrează cu politicul. Soţia sa a făcut presiune pe procurori pentru a ridica sechestrul la Lukoil. Ea e şefa acelor procurori care lucrează la caz. Ponta poate fi judecat pentru obstrucţionarea justiţiei, pentru complicitate. El l-a ales pe Putin şi este trădare naţională”, este afirmaţia făcută de Macovei.

sursa: stiripesurse.ro

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here