DISTRIBUIȚI
taximetristi

Consiliul Concurentei a sanctionat cu amenzi in valoare totala de 2.264.875 lei (505.021 euro) opt companii active pe piata transportului de persoane in regim de taxi si dispecerat taxi din municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, arată un comunicat al instituţiei.

Sancţionarea acestora a fost aplicată pentru participarea la o intelegere tacita/practica concertata avand ca obiect fixarea tarifului de transport de persoane in regim de taxi. Potrivit unui comunicat al Consiliului Concurentei, companiile sanctionate detineau 70% din piata la momentul intelegerii.

„Legea concurentei interzice orice intelegeri exprese sau tacite si orice practici concertate care conduc la denaturarea concurentei pe o piata. Fiecare intreprindere trebuie sa isi stabileasca in mod independent politica de tarife in functie de structura costurilor implicate de desfasurarea activitatii si nu prin coordonare cu alte intreprinderi concurente”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Companiile sanctionate sunt:

SC PELICANUL GRUP TAXI SRL – 107 809 lei (24 039 euro);
SC PELICANUL GRUP INTERNATIONAL FILIALA BUCURESTI – 1396 lei (311 euro);
SC MERIDIAN TAXI SRL – 173 040 lei (38 584 euro);
SC MERIDIAN TAXI PLUS – 46 658 lei (10 404 euro);
SC AUTOCOBALCESCU SRL – 1 685 491 lei (375 831 euro);
SC CONFORT TAXI SRL – 4569 lei (1019 euro);
SC CRISTAXI SERVICE SRL – 219 586 lei (48 963 euro);
SC GRUP AS 2000 TRANSCOM SRL – 26 326 lei (5870 euro)

Companiile sanctionate s-au inteles sa se alinieze toate unui tarif de transport in regim de taxi. Pentru o parte importanta dintre cei prezenti in piata, in principal pentru cei autorizati in Ilfov si al caror acces in Bucuresti a suscitat numeroase dezbateri, aceasta actiune a constat, la momentul respectiv, intr-o majorare de pret, care a privat astfel beneficiarii serviciilor de taxi de preturi mai mici, rezultate din concurenta manifestata pana atunci. Ulterior, peste 90% din piata s-a aliniat tarifului unic stabilit cei implicati in intelegerea anticoncurentiala, fiind eliminata orice forma de concurenta prin pret intre acestia.

Pe langa sanctiunile aplicate, Consiliul Concurentei va formula recomandari autoritatilor de autorizare si reglementare referitoare la modalitatea de organizare si gestionare a serviciilor de transport de persoane in regim de taxi in Municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, dar si factorilor decidenti implicati in legiferarea acestui domeniu la nivel national.

Decizia Consiliului Concurentei urmeaza a fi publicata pe site-ul autoritatii de concurenta, dupa obtinerea acordului partilor implicate cu privire la informatiile confidentiale.

sursa: romaniatv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here