DISTRIBUIȚI
infractiuni informatice

Poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii informatice şi procurorii D.I.I.C.O.T. au efectuat 4 percheziţii în judeţul Ilfov şi municipiul Bucureşti, pentru probarea activităţii infracţionale a unei persoane care ar fi obţinut peste 567.000 de lei prin comiterea de infracţiuni informatice.

La data de 19 ianuarie a.c., poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate şi ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Ploieşti din cadrul I.G.P.R., împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 4 percheziţii domiciliare, pe raza judeţului Ilfov şi a municipiului Bucureşti, la persoane bănuite de comiterea de infracţiuni informatice.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate mai multe dispozitive de stocare a datelor informatice, bani, un autoturism şi documente.

Faţă de un bărbat bănuit în cauză a fost dispusă începerea urmăririi penale, la data de 14 ianuarie a.c., pentru săvârşirea infracţiunilor de acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, fals informatic, fals în înscrisuri sub semnătură privatăşi uz de fals.

Din cercetări a reieşit că acesta, folosindu-se de calitatea pe care o avea într-o instituție financiară, ar fi solicitat emiterea unui nou token în numele unui client, apoi ar fi accesat fără drept contul acestuia, dispunând trei transferuri bancare neautorizate.

Astfel, la data de 6 ianuarie a.c., acesta ar fi transferat 200.000 de lei într-un alt cont, motivul declarat al tranzacţiei fiind plata contravalorii unui imobil, care în realitate nu există.

Ulterior, cel în cauză ar fi transferat către contul său propriu încă 49.000 de lei.

Din verificările efectuate a rezultat că acesta ar fi ridicat în numerar cea mai mare parte a sumelor de bani menţionate.

De asemenea, acesta ar fi transferat 318.721 de lei pentru a achiziţiona un autovehicul, care a intrat în posesia lui, în baza unor acte de împuternicire întocmite în fals în numele clientului, al cărui cont l-ar fi fraudat.

Totodată,  acesta ar fi emis anterior o altă adeverinţă în fals, care atesta că a stins anticipat, prin rambursare, 5 credite obţinute pentru interese personale, cu scopul de obţine un nou credit de la o altă bancă.

Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale  şi al Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here